Cilt kuruluğuna pratik öneriler

Cilt kuruluğu, özellikle kış aylarında görülme sıklığı çok artan bir sorun...

Kış döneminde havadaki nem kaybı, kalorifer sisteminin havadaki su ve nemi azaltması ve soğuk hava dolayısıyla terlemedeki azalma, cilt kurumasını artıran nedenlerdir. Dermatoloji Uzman Dr. Zerrin Baysal, cilt kuruluğu için pratik önerileri anlattı.

Cilt kuruluğu vücudun tüm bölgelerini ilgilendirebilir, ama daha çok uzuvlarda yani kollarda ve bacaklarda görülür. Birçok kişi doktora gitmeden bu kuruluğun tanısını kendi kendine koyar. Fakat bazılarında, görüntüsel farklılık gelişmese bile dermatolog muayenesinde sorun tespit edilir. Kaşıntı şikayeti ile doktora başvuran hastaların birçoğu kuru deriye sahiptir ve sadece cilt kuruluğunun tedavisi yapılarak bu şikayet ortadan kaldırılır.

CİLT KURULUĞU EGZAMA NEDENİ

Egzemalı deri kaşınır, kaşınma sonrası deride kalınlaşmalar oluşur, kaşınırken tırnaklar yoluyla yırtıklar gelişir ve enfeksiyon için kapı açılır. Tüm bunların sonucunda gelişen tabloların çoğu iz bırakarak iyileşir. Düşünülenin aksine cilt kuruluğu mutlaka önlem alınması gereken bir durumdur. Peki ama ne yapılabilir?

Baysal’a göre kış yaklaşırken mutlaka cilt muayenesi yapılmalı ve uygun cilt bakımı planlanmalı... Onun dışındaki önerilerini ise şöyle sıralıyor:

n Sıcak su ile banyo yapmayın. Özellikle her gün yıkanma alışkanlığı olan kişilerin yıkanma sıklıklarını azaltmaları gerekir.

n Yıkanırken kullandığınız ürünlerin mutlaka doğru ürünler olmasına dikkat edin. Kurutmayan sabunlar, şampuanlar kullanın, bunun için de ürünlerin gliserin, lanolin ve buna benzer yağ içerikli olanlarını seçin.

n Yıkandıktan sonra cildinizi çok kurulamayın ve hafif nemliyken cilt tipi için uygun olan nemlendiriciler uygulayın.

n Ortamı nemlendirmek de cilt kuruluğunu azaltmaya katkıda bulunur. Kalorifer peteklerine konulan su kapları ya da ıslak havlular, buhar aletleri gibi önlemler alabilirsiniz.

n Bol su içmenin mutlaka yararı var ama birçok kişinin aklında olan "Az su içiyorum, o yüzden cildim kuru" fikri de yanlış.

n Cilt kuruluğunu önlediği düşünülen bazı gıdaların (fındık, fıstık, ceviz, kuru üzüm, balık, havuç, ıspanak vs...) fazla tüketilmesi yine kuruluğu önlemede yardımcı.

Nemlendiriciler en önemli silah

Özellikle lanolin, gliserin, üre, pantetol gibi güçlü nemlendiricilerin kullanılması her zaman gerekir. Yapılan çalışmaların çoğu, güçlü nemlendirici özelliği olan ürünlerin kullanılmasının deri yaşlanmasını azalttığı, kırışıklıkların görünümünü düzelttiği, renk değişikliklerini önlediği sonucunu ortaya çıkarmış.

Yaşınıza uygun ürünler kullanın

Genç kişinin kullanacağı ürün ile yaşlı bir kişinin kullanacağı ürün tabii ki aynı değil... Öte yandan kullanılacak ürünün seçimini sadece yaş faktörü de etkilemiyor. Deri rengi, deri kalınlığı, derinin seboreik olup olmadığı, akneye yatkınlık gibi faktörler nemlendirici seçiminde önemli.

Masajla enerji yollarınızı açın

Kış henüz bitmedi ama güney sahillerinde yaza hazırlık şimdiden başladı. Uzakdoğu’nun en ünlü iki masajı "Tog Sen" ve "Thai Bitkisel Masajı" şubat itibariyle Türkiye’ye geliyor.

Tog Sen masajı, özel bir tahta parçasıyla yapılıyor ve vücudun enerji akışını canlandırıyor. Demirhindi yaprağı ve zerdeçal özleriyle uygulanan bitkisel masaj ise sertleşmiş eklemlerin yumuşaması için farklı bir alternatif sunuyor. Antalya’daki Concorde Deluxe&Spa’da uygulanan bu masajlar, Taylandlı masörler tarafından yapılıyor.

Kas ve kemik ağrılarını hafifleten masaj

İnsan kemiklerinin ağaç dalı gibi olduğunu düşünenen Taylandlılar, enerji kanallarının pamuk kemiği gibi kaplandığını ve vücutta 300’den fazla enerji kanalının olduğunu savunuyor. Tog Sen, Kuzey Tayland’da yerli halkın geleneksel ve gizli kalmış bir terapisi... Kaslardaki ve kemiklerdeki ağrıları hafifleten bu masaj, bağları çözüyor, enerji akışını canlandırıyor.

Tog Sen masajına alternatif olan ve Tayland’da yerel eski okul doktorlarının bilgeliğinden doğan Thai Bitkisel Masajı da geleneksel Tayland bitkilerinin karışımı ve buharda ısıtılan bitkilerin enerjilerinden oluşuyor.

Bitkisel tedavi Tayland’da en az Thai masajı kadar eski ve köklü bir geçmişe sahip... Genel olarak rendelenmiş özel bitkiler burkulmalarda, incinmiş kas ve tendonlarda, sertleşmiş eklemlerde, ağrılı bölgelerde ve kan akışını harekete geçirmek için kullanıyor. Sıcak bitkisel baskının vücutta ve zihinde rahatlatıcı ve dinçleştirici etkisi bulunuyor. Aynı zamanda ağrıyı yatıştırıyor ve aşırı çalışmış kaslarda enerji seviyesinin artmasına yardımcı oluyor. Hazırlanan bitkisel karışımda demirhindi yaprağı ve zerdeçal kullanılıyor.

Neon tırnaklar göz alıyor

Yeni sezonda, kıyafetlerde değil ama makyajda canlı renklerin hakimiyeti söz konusu... Özellikle tırnaklarda neon tonlar dikkat çekiyor. Christian Dior ve Karl Lagerfeld de bu sıra dışı renklerin cazibesine kendilerini kaptıran tasarımcılar arasında... Her ne kadar kış boyunca modellerini koyu tonlara büründürseler de tırnaklarda bu karamsarlıklarını görmek imkansız... Üstelik kırmızı ve pembe ışıltılarıyla gözlerimizi alan tırnakların boylarını da bu kez uzun bırakıyorlar.

Nasırdan nasıl korunalım

Uzmanlar, ayaktaki nasırların nedenini sıklıkla iyi uymayan ayakkabılar olarak gösteriyor. Ellerdeki nasırlarsa daha çok, tekrarlanan işlerin yarattığı basınç ve sürtünmeden kaynaklanıyor.

Nasırı ayak parmakları arasında, el ve ayak tabanında görülen deri kalınlaşmaları olarak tanımlamak mümkün... Bazı kişilerde zamanla enfeksiyon, ağrı ve ülserleşme gelişebiliyor. Nasır tedavisinde en önemli adım, öncelikle nedeni ortadan kaldırmak. Eğer neden uygun olmayan ayakkabılarsa, yumuşak deriden uygun bir ayakkabı giyildiğinde nasır birkaç haftada yok olabilir. Eğer problem devam ediyorsa; banyodan sonra nasır yumuşatılır ve üzerindeki kalınlaşmış deri bir havluyla ovalanarak aşama aşama inceltilir.

Bazen banyoda sünger taşı ile de nasır dokusunun kalınlığı azaltılabilir. Nasırın kan dolaşımı veya sinir uçları bulunmuyor. Bu yüzden doğru yöntem ve doğru aletle müdahale edildiğinde acı hissedilmiyor. Ancak, şeker hastalığı veya dolaşım bozukluğu varsa, tedavi için bir doktora başvurmak en doğrusu... Ayrıca salisilik asit içeren yakı veya kremler de nasır tedavisinde kullanılıyor.

GÜZELLİK SÖZLÜĞÜ

ANTİOKSİDANLAR: Stres, nikotin ya da güneş ışınları dolayısıyla vücudumuzda oluşan serbest radikaller, hücrelere zarar verir. Antioksidanlar, cildin yaşlanmasına neden olan bu molekülleri tıpkı bir koruma kalkalı gibi yakalar. En bilinen antioksidanlar arasında havuç ve domateste bulunan betakaroten, turunçgillerde ve çilekte bulunan C vitamini ve bitkisel yağlarda bulunan E vitamini yer alır.
Nilüfer PAZVANTOĞLU