Tiyolar

Artık ‘Su içsem yarıyor’ devri bitti yapılan araştırmalar ışığında pek çok fizyolojik ve psikolojik etmen dışında çevresel faktörler de fazla kilolardan sorumlu. Düzenli beslenmek isteyen ama yoğun iş temposu, büyüyen porsiyonlar, gıda sanayinin cezp edici keşifleri, şirket yemekleri gibi nedenlerle olması gerekenden fazla kalori tüketen milenyum insanı için başlıca sorunlar ve çözüm önerilerini beslenme ve diyet uzmanı Berrin Yiğit ile belirledik.

Total yağ alımınızı kontrol edin, doymuş yağları azaltın, Omega 3 tüketiminizi artırın.

Hayvansal kaynaklı besinler, hazır gıdalarda bolca bulunan doymuş yağlardan uzak durmalı, daha çok omega 3 almalısınız. Bunun için haftanın 3 günü alabalık, sardalya, somon veya ton balığı tüketin, yeşil yapraklı sebzelere diyetinizde bolca yer evrin.

Daha çok posalı, tam tahıl ve doğal ürünleri tüketin. Ayrıca daha kolay yollarından lif ihtiyacınızı karşılamak için diyet lifleri satılmaktadır yemeklerinize veya içeceklerinize ekleyerek günlük ihtiyacınızı kolay yollardan karşılayabilirsiniz. Hem doygunluk hissiniz artacak hem barsak aktivitelerinizin hızlanacaktır.

Günde 2-5 porsiyon meyve, 2-8 porsiyon sebze tüketmek hem kalp-damar hastalıklarına, hem de bazı kanser türlerine karşı korunma sağlıyor.

Kızılcık kompostosu veya şekersiz marmelat yapın, ara öğünlerde ve kahvaltılarda tüketin.

Alkol yağlanmayı artırıcı, kilo yapıcı olduğu kadar, pek çok sinir, mide, karaciğer rahatsızlıklarına da neden olur. Hiç tüketmemeye çalışın.

Probiyotik yoğurt pek çok sıkıntınızı yok edebilir ayrıca kalsiyum kilo kaybına da yardımcıdır.

Belli aralıklarla arının bunun için 1-2 gün bir uzman gözetiminde likit, özel içeceklerle beslenin, öğün sıklığınızı artırın, bitki çayları tüketimini kontrollü olarak artırın.

Kuruyemişlerde yağlı ve kalorilidir ama yararlıdırlar da. Miktarlarına dikkat ederek her gün, farklı bir kuruyemiş tüketmelisiniz. Fındık, badem ve ceviz ilk alternatifleriniz olmalıdır. Son zamanlarda piyasaya yeni giren yağ içeriği daha yüksek Brezilya usulü fıstıklardan mümkün olduğunca uzak durmaya çalışın. Keten tohumu da bir tür yağlı tohumdur, günde 2-3 tatlı kaşığını geçmeyecek şekilde kullanabilirsiniz.

Böğürtlengiller, koyu yeşil yapraklı sebzeler, kırmızı şarap ve üzüm suyu, tam tahıllar ve kepekli pirinç, ceviz, fındık, badem, balık, zeytinyağı, sarımsak, soya ve kefir olmazsa olmazlarınız olsun.

Uyanır uyanmaz oda ısısında 1 büyük bardak su içmeyi alışkanlık haline getirin. Barsaklarınız tembelleştiyse 1 dilim kabuklu limonu sıcak suya atın, ılınıncaya kadar bekletin ve için.

Tuzu kesmeyin ama mutlaka azaltın. Günde tüm yiyeceklerden ve sofra tuzundan alacağınız miktar en fazla 1 çay kaşığı kadar olmalıdır bu da yemeklere tadına bile bakmadan fazladan tuz ekleme alışkanlığınızı kesmeniz anlamına gelmektedir.

Şeker ve şekerli ürünler tüketmeyin, ihtiyacınız olan şeker yediğimiz pek çok besinin vücutta glukoza dönüşmesiyle karşılanmaktadır. Unutmayın ekstra her kalori size uzun vadede fark ettirmeden kilo olarak geri dönmektedir.

Baharatlar stimule edici, canlandırıcı etkileriyle vücudun temizlenmesine yardımcı olur. Özellikle taze zencefil, kimyon, biberiye muskad, ve kişniş tohumunun güçlü toksin atıcı etkilerinden faydalanılmalıdır.

0212 291 75 15 -16
Taylight Sağlık Hizmetleri