İşte, 'en hakiki' beslenme piramidi

Amerikan Tarım Bakanlığı'nın efsanevi 'beslenme piramidi'ne rağmen ülke insanları hızla obezleşince, Harvard Üniversitesi yeni bir piramit hazırladı...




Halkın sağlıklı beslenmesini teşvik etmek için Amerikan Tarım Bakanlığı (USDA) tarafından ilk defa 1992 yılında hazırlanan meşhur "beslenme piramidi" şemasının hatalı olduğu ortaya çıktı. Son zamanlarda Amerikalıların aşırı kilo alma ve yüksek kolesterol gibi sorunlarla karşı karşıya kalmaları üzerine şemanın tekrar çizilmesi gündeme gelmişti. USDA'nın henüz ikinci bir çalışma yapmamış olması üzerine harekete geçen Harvard Üniversitesi profesörlerinden Dr. Willett ve ekibi, "Sağlıklı Beslenme Piramidi" adını verdikleri yeni şemayı halka sundu.
'Ye, iç ve sağlıklı ol'
Newsweek'in son sayısında yer alan 'Sağlıklı Beslenme Piramidi', ilk bakışta USDA'nın piramidine göre daha ayrıntılı olmasıyla dikkati çekiyor.
Beyaz pirinç ve patates gibi önceden zararsız olarak görülen besinleri 'çok az kullanın' kategorisine yerleştiren yeni şema, kalorisi bol bitkisel yağları ise şiddetle öneriyor. Piramidin çabuk kilo verme değil, uzun süreli sağlıklı beslenme için düzenlendiğinin altını çizen Dr. Willett, mesajının sadece "Ye, iç ve sağlıklı ol" olduğunu belirtti.
Hâlâ eksikleri var
Yeni hazırlanan piramidin daha giderilecek eksikleri olmasına rağmen, Amerikan Tarım Bakanlığı'nın 1992 tarihli şemasına göre çok daha başarılı ve etkili olduğu ifade edildi. Willett ve ekibinin binlerce kişi üzerinde yaptığı üç çalışmaya göre, 'Sağlıklı Beslenme Piramidi'nin öngördüğü şekilde beslenenler, USDA piramidini kullananlara göre daha az kalp sorunu yaşıyor ve genel olarak daha sağlıklı oluyor.
Hangi sporla 1 saatte ne kadar kalori yakılır?
Oturma 80 kalori
Voleybol 215 kalori
Ağırlık 215 kalori
Golf 250 kalori
Çimen kesme 325 kalori
Yürüyüş 325 kalori
Kanoya binme 360 kalori
Dans etme 395 kalori
Su kayağı 430 kalori
Trekking 430 kalori
Aerobik 505 kalori
Raketbol 505 kalori
Tenis 505 kalori
Paten 505 kalori
Kayak 575 kalori
Hokey 575 kalori
Dövüş sporları 720 kalori
Bisiklet 720 kalori
Koşma 720 kalori
Yüzme 790 kalori