BESLENMENİN HASTALIK OLUŞMASINA ETKİSİ

Çocukluk çağı dışında, ölüm nedenlerinin ilk sırasını kalp ve damar hastalıklarından ölüm
almaktadır. Beslenmenin bu sistemin üstünde etkisi fazladır.
Bu konuda yoğun eğitimsel bilgilerin verildiği görülmektedir. Ancak çeşitli dergilerde
okunan yaklaşımların doğruluğu konusunda tereddütlerimiz vardır. Kardiyo-vasküler
hastalıkların oluşmasında, bebeklik döneminden yaşamın sonuna kadar beslenmenin
önemli yeri vardır. Genetik ve ailesel etmenlerin de beslenme ile yakın ilişkisi vardır. Diyet
tedavileri uygularken, tüm genel beslenme değerlendirilmeli, kişinin kabul edebileceği,
dengeli bir gıda önerilmelidir.
Ancak uygulanmayan önerilerin fazla bir yararı olmayacağı unutulmamalıdır. Diyet
rejimlerinde değişiklik yapmanın imkansız derecesinde zor olduğu unutulmamalıdır. Kişiye
özgün uyarlamalar mutlak gerekmektedir. Bu açıdan ele alındığında, mutlak yasak olanlar
dışındakiler için uyarlamalar yapılmalıdır.
Hastalığın oluşmasında beslenme önemli bir etkendir