Diyet; Kollestrol

Beslenmenin hastalık oluşmasına etkisi: Hastalığın oluşmasında beslenme önemli bir
etkendir. Bunlar şu şekilde sıralanabilir: 1- Diyetin kolesterol içeriği, 2- Gıdadaki doymuş ve
doymamış yağ içeriği, 3- Diyetin toplam karbonhidrat ve şeker içeriği, 4- Alkol alımı, 5-
Enerji dengesizliği ve şişmanlık, 6- Diyette posalı gıdalar.
Diyette çoğunlukla bitkisel sıvı yağlar yer almalıdır. Çok az margarin veya sade yağ
kullanılabilir. Yiyecekler yağda kızartılmaz. Haftada bir gün tam yumurta yenebilir. Beyazı
serbesttir. Şişman değilse kalori kısıtlaması yapılmaz. Etlerden kümes hayvanları derileri
ile birlikte yenilmez. Tavuğun beyaz etleri tercih edilmelidir. Kollestrolü daha düşüktür.
Yumurta sarısı konmuş yiyecekler (kek, pasta gibi) yenilmemelidir. Şeker, şekerleme,
çikolata, meşrubat gereksizdir. Bunlar yerine sebze ve meyveler ekmek ve tahıllar yer
almalıdır. Yüksek posalı gıdalar önerilmelidir. Tansiyon yüksekliği varsa tuz azaltılır.
Kalp hastalıklarından korunma: 1- Diyet kolesterolü düşük olmalıdır. 2- Aşırı yemek yeme
ve fiziksel hareketsizlikten kaçınılmalıdır. 3- Aşırı alkol alınmamalıdır. 4- İşlenmiş hazır
gıdaları yiyenlerde tuz tüketimi fazladır. 5- Yaşam boyu hafif sportif hareketler yapılmalıdır.