Oruç Tutmak Diyet Yerine Geçmez

TRABZON - Trabzon Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Ekrem Algün, oruçla diyetin karıştırılmaması gerektiğini belirterek, oruç tutmanın diyet yerine geçmeyeceğini ve sadece zayıflamak için oruç tutulamayacağını söyledi.


Trabzon Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi, İç Hastalıkları Endokrinoloji Metabolizma ve Beslenme Uzmanı Doç. Dr. Ekrem Algün, Ramazan ayının gelmesiyle orucun diyet yerine geçip geçmediği, kronik rahatsızlığı bulunanların oruç tutup tutamayacakları ve sahura kalkılmadan oruç tutulması gibi bazı konularda bazı tavsiyelerde bulundu.

Ramazan'ın gelmesiyle oruç tutan bazı insanlarda, orucun diyet yerine geçtiği gibi yanlış bir kanaatin bulunduğunu, ancak kendilerinin zayıflama diyetlerinde hastalarına uzun süre aç kalmayı tavsiye etmediklerini belirten Doç. Dr. Algün, oruç tutmanın diyet yerine geçmeyeceğini ve sadece zayıflamak için oruç tutulamayacağını söyledi.

"Oruç diyet yerine geçmez" diyen Doç. Dr. Algün, "Biz zayıflama diyetlerinde hastalarımıza uzun süre aç kalmayı tavsiye etmiyoruz. Çünkü uzun süre aç kalan kişi daha çok yemek yeme durumunda kalıyor. Bu nedenle insanlar oruç tutarken kilo vermez, tam tersine kilo alırlar. Bunun temel nedeni de uzun süre aç kalınmasının ardından daha fazla yemek yenilmesidir. Yani zayıflamak için oruç tutulmaz" diye konuştu.


Doç. Dr. Ekrem Algün, oruç tutan kimsenin zayıflama ya da kilo alma gibi sorunlarla karşılaşması halinde bir doktora başvurması gerektiğine dikkat çekti. Şeker, tansiyon, kalp hastalıkları gibi kronik hastalığı bulunan ve oruç tutmak isteyen kişilerin de yine bir doktora danışması gerektiğini belirten Beslenme Uzmanı Doç. Dr. Ekrem Algün, "Şeker hastaları kan şekerini kontrol etmekte zorlandıkları için ani yükselme ve düşmeler meydana gelebilir.

Dolayısıyla şeker hastalarının sık yemek yemesi lazım. Bu nedenle şeker hastalarının büyük kısmı oruç tutamıyor. Bu durumda oruç tutmaya çalışırlarsa kötüleşir ve komaya girerler. Ancak başlangıç kısmındaki ilaç kullanmayan hastalar, doktor kontrolünde olmak şartıyla oruç tutabilirler. Tansiyon hastaları da sürekli ilaç kullanmayı gerektirdiğinden doktor kontrolünde oruç tutmalılar" dedi.


Oruç tutup tutamayacağını sormak için kendisine gelen hastalara, "Orucuna değil, ama iftarına ve sahuruna karışırım" dediğini hatırlatan Doç. Dr. Algün, şunları söyledi:


"İnsanımız oruç tutuyor; ama öyle bir iftar yapıyor ki bir gün boyu aç kalan bir vücutta bütün dengeleri bozacak bir iftar oluyor. Biz kıtlık dönemleri hariç, insanlar aç kalarak hasta olmaz diyoruz. Aç kalmanın tetiklediği çok fazla hastalık yok. Ancak sürekli tok kalarak, çok yemek yiyerek hasta olunur. Bu nedenle sağlıklı beslenmek için oruç tutan insanların iftarda çok fazla yemek yememeleri, hafif bir şeyler yedikten sonra ara öğünler tarzında beslenmelerine devam etmeleri gerekmektedir."


Ramazan'da yapılan en önemli yanlışlardan birinin de sahura kalkmamak olduğunu kaydeden Doç. Dr. Algün, "İster kısa ister uzun günlerde olsun insanlar mutlaka Ramazan'da sahur yapmalı. Çünkü sahur yapılmadığı zaman daha uzun süre aç kalınmış olunuyor ve bu, insan fizyolojisine uygun olmayan bir durum.

Birtakım rahatsızlıklar da bundan dolayı oluyor. Biz oruç tutanlara mutlaka sahur yapmalarını tavsiye ediyoruz. Çünkü sahur yapılmazsa vücuttaki glikojen depoları yaklaşık 10 saat yetiyor ve bu saat 3-4'den sonra tükeniyor. Bu durumda vücut şeker dengesini sağlamak için aminoasit ve yağları yakmaya başlıyor. Bu işlem için de birtakım hormonlar salgılanıyor. Bu hormonlar insanda sinirlilik yapan hormonlar olduğu için bu durumun farkında olmayan insanlar kendine hakim olamıyor ve birbirlerinin kalbini kırabiliyor" açıklamasında bulundu